2011. január 5., szerda

Piskóta készítése lépésről-lépésre

Ez a legjobban bevált piskóta receptem.Már régen felszerettem volna tenni,de mindig későn jutott eszembe,hogy a munkafolyamatot lefotózzam.
Így hát most ennek is eljött az ideje.
Hátha valakinek segíthetek ezzel a recimmel:-)

Hozzávalók /26cm-es tortakarikához/:

8 tojás
16 dkg cukor
20 dkg liszt

1 tojás + 2 dkg cukor+ 2,5 dkg liszt /ezt annyival szorozzuk ahány tojásból készítjük a piskótánkat/

A tojás adaghoz pontosan kimérjük a hozzávalókat.
Jelen esetben én kimértem 16 dkg cukrot és 20 dkg lisztet.




A tojásokat felütjük és különválasztjuk a fehérjét és a sárgáját.


A fehérjét a cukor 2/3 részével kemény habbá verjük.

A tojássárgáját a maradék cukorral habosra keverjük.

Habosra kevert tojássárgája.

A tojásfehérje egy részét rákanalazzuk a sárgájára és összeforgatjuk.

Óvatosan forgassuk ,hogy a hab ne törjön meg.

Az összeforgatott tojás masszára rászitáljuk a liszt egy részét .

Ezzel is óvatosan összekeverjük.Alaposan forgassuk meg,mert az aljára kerülhet a liszt.


Ha kész akkor újra rákanalazunk egy adag fehérjét és elkeverjük.Utána újra rászitáljuk a lisztet és ezzel is összeforgatjuk.Ezt addig ismételjük amíg el nem fogy.

Ha elkészült a masszánk akkor sütőpapírral kibélelt tortakarikába simítjuk a tojásos masszát.


Ha beletöltöttük a masszánkat akkor a közepéről kiindulva egy lapos spatula segítségével a tortakarika széléig kihúzzuk a masszát.Kicsit homorúra húzzuk.így sütésnél nem fog a torta közepe felpúposodni.



Előmelegített sütőbe toljuk és kb. 12 percig sütjük.
Az első sütési fázisban ne nyitogassuk a sütő ajtaját, különben összeesik a piskótánk!
12 perc után lejjebb vesszük a sütő hőmérsékletét és ha kell akkor megforgatjuk a tortakarikát,hogy egyenletesen süljön a tészta.Még így sütjük kb.12 percig a piskótánkat.Ha letelt az idő akkor tűpróbát végzünk.Én egy vékony fapálcikával szoktam ellenőrizni,hogy megsült-e a piskótám.

Ha már nem ragad a pálcára akkor megsült. Kivesszük a sütőből.
Elővesszük a tortarácsunkat.

Miután kivettük a tetejét meglisztezzük és a tortarácsra borítjuk.
Így hagyjuk kihűlni, néha megmozdítjuk,hogy ne ragadjon a rácsra a piskóta.

Miután kihűlt, kivágjuk a tortakarikából.

A széleit egy picit "lesorjázzuk",hogy szép sima legyen.

Elkészítjük a kívánt módon.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails