2011. március 26., szombat

Sós finomságok-egy recept ,többféle varriáció


Már régóta terveztem,hogy felteszem ezt az öröklött, bevált,egyszerűen elkészíthető fincsi sajtos masni receptemet.Nagymamám receptgyűjteményéből származik.Amióta én is megkaptam azóta többször elkészítettem.Kiváló finomság betoppanó vendégeknek:-)
Már több variációt is kihoztam belőle.Vagyis túlbonyolítottam az amúgy egyszerű receptet:-)

Az eredeti recept a sajtos masnihoz:
Hozzávalók:
  • 50 dkg fagyasztott leveles tészta
  • 1 egész tojás a kenéshez
  • 15 dkg reszelt sajt
Az elkészítése:
A leveles tésztát felengedjük.
A tésztát lisztezett munkalapon 3-5 mm vastagságúra nyújtjuk.A tetejét felvert tojással megkenjük és rászórjuk a reszelt sajtot.Én a sajtra egy pici lisztet szoktam szórni és így nem tapad össze egy csomóba.Könnyedén rátudjuk szórni.Derelyevágóval vagy éles késsel 5x2 cm -es csíkokat vágunk.A lapocskákra rálapogatjuk a sajtot és a tésztát középen megcsavarjuk így fogja kiadni a masni formát.
Előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.Kicsi hézagot hagyjunk a masnik között,mert sütés alatt megduzzadnak.
Így néz ki nyersen:
És íme mikor pirosra és ropogósra megsült:

És most jön a bonyolított recept.
Vagyis csak a munkafolyamat.
Az alaprecept és a hozzávalók ugyanazok.
A tésztát ugyanúgy kinyújtjuk és meghintjük a sajttal.A sajtból / kb. 5 dkg-ot / félreteszünk.
Szorosan feltekerjük és kb.1,5 cm széles szeleteket vágunk belőle.Lefektetjük őket egy sütőpapírral bélelt tepsibe és a tetejüket megkenjük még tojással és egy csipet sajtot teszünk még rá.
Én egy picit megszoktam sózni is.Ugyanúgy forró sütőben pirosra sütjük.

Íme egy kép róla:


És van még egy finomság ami ez alapján készül,legutóbb a masnival együtt sütöttem ilyet.
Ez pedig nem más mint szezámos,sajtos és sós masni,de mondjuk nem is hívnám masninak mert mi megállapítottuk,hogy inkább egy szaloncukorra hasonlít jobban:-)

A recept szintén ugyanaz annyi kivétellel,hogy hosszabb csíkokat vágunk és kétszer csavarjuk meg őket.
Méretet nem tudok írni,de kicsit hosszabbra hagytam mint a masnit szoktam.Így három féle ízt adtam neki.Sikerült vennem nagy szemű sót,ez volt az egyik.Aztán sajt és szezámmag.
Mutatom a képet,nyersen így néztek ki:

És mikor megsült:
A sózást egy kicsit túlzásba vittem,bár én szeretem a sós dolgokat,de a többieknek kicsit sósnak érezték.
De azért az összes elfogyott:-)

3 megjegyzés:

feketepillangó írta...

Szia Adry!
Éppen sósat ennék..kapok egy falatot?? :)

Kaptál tőlem egy "jó szót", nézz be hozzám!!:)

Angi Angéla írta...

Mutatós és finom is lehet!

Angi Angéla írta...

Nagyon szeretek " nállad lenni", ezért kérlek nézz be hozzám " egy jó szó" erejéig!

Related Posts with Thumbnails